søndag den 5. juni 2016

Gul iris

Gul iris foran Sarpsborgparken

Tæt på Sarpsborgparken er der et vandhul - vel nærmest efterhånden kun et lille mosehul. Men lige nu i begyndelsen af juni er der en frodighed med gul iris i blomst. Den ser jo ret lækker ud, men man skal ikke tage smagsprøver, for den er endda vist meget giftig. Gul iris kaldes også for sværdliljer, men det er ikke en lilje. Bladene er dog spidse og sværdformede, som det ses.

Landingsanvisninger på kronbladende

Selvom den hedder iris - regnbue - har denne type kun en farve, nemlig gul. Iris'erne er vist navngivet sådan på grund af andre mere flerfarvede typer. De tre kronblade kan jo rent symbolsk tages til indtægt for mangt og meget.

Fluer de lis
Treenigheden, kan den symbolisere, eksempelvis, men også jomfru Maria har den som symbol. De franske konger har taget den til sig som deres - fleur de lis, den franske lilje. Den ser man ofte på våbenskjold af forskellig art. F.eks. i min nu hedengangne hjemkommune; Brovst og naboen Fjerritslev. Men lilje er den så altså ikke, det er en iris.

De brune aftegninger fungerer nok som lysene på en landingsbane for bestøvende insekter

Blomsterne danne frø, der kan flyde, så arten kan spredes med det vand, som gul iris er uløseligt forbundet med. Her ved mosehullet ved Sarpsborgparken kan det nu ikke føre til megen spredning af arten, men det ser ud til, at gul iris trives godt på stedet. Men lad nu være med at plukke; som sagt er den meget giftig og især saften.

O.V. Hansens Plantage og Vestcenter Kilen i baggrunden til venstre


Ingen kommentarer:

Send en kommentar