torsdag den 23. juni 2016

Sankt Hans aften 2016Efter årets korteste dag i forgårs og masser af regn de sidste dage - også i dag - klarede det lidt op her kl. 19.30. Man kan nærmest fornemme vækst med den varme luft, der render ind over os. Hvilken frodighed. Her et lille snapshot fra gåturen på Kilstien, mens de tapre grundejerforenings-bestyrelsesmedlemmer kæmpede med at holde ild i det klaskvåde bål. Den vilde kørvel (forrest) har sat frø og bladene er ved at visne ned. Vinterbyggen på marken bagved står kraftigt og begynder at blegne i toppen. Nede over Kilens vandflade damper den kolde overflade op i den varme luft, der løber ind fra sydvest.

søndag den 19. juni 2016

Solsort, jr.


For 3-4 uger siden lagde solsorten, for jeg ved ikke hvilket år i træk, 4 æg i en rede på vores gamle vinstok på terassen. De blev ruget ud for et 2-3 uger siden, midt i den varme periode, hvor de små ny gispede efter luft - og orm. Det er hunnen, som er brunlig-broget, der ruger, men begge passer ungerne. Farmand, der er kulsort, tager sig af sang og advarsler, når naboens kat nærmer sig, medens mor ruger.

Men, som sagt, begge mader flittigt og præsterer pendulfart til reden i 2-3 uger i et hæsblæsende tempo. De 4 små er efterhånden blevet til 3, så 2 og nu 1. Måske var der for lidt føde, måske har katten taget sin told - eller andre røvere har været der. Faktum er, at den ene unge nu er blevet stor og ret grim, men den spiser godt og hopper lidt rundt på vinrankerne og skider en del på terassefliserne. I løbet af de næste dage vil den helt hoppe af reden og blive kratlusker sammen med forældrene, der lige skal sørge for føden lidt endnu, til dens vinger kan bære.

Om et par uger vil forældrene tænke på hold 2 og derefter måske endda hold 3, inden de kan tænke på sig selv en tid, før de evt. trækker ned foran kulden til Sydeuropa. Jeg ved ikke om de danner par for livet, men et eller andet sted synes jeg, der er noget der tyder på, at mor-solsort er den samme, når den helt præcis vælger samme redeplads hos os år for år - men den ene solsort ligner jo dog den anden?!