søndag den 17. juli 2016

Spidsbuk m.m.

Kællingetand (gul) og rødkløver m.v.

Her i aften ved 20.30 tiden kom jeg løbende langs engen neden for Sarpsborgsparken, hvor alle ærteblomst-familien blomstrer lige nu - kællingetand og hvid-og rødkløver  og musevikke. Inde i bag et par buske hørte jeg noget. Det viste sig at være en spidsbuk! Ja, det lyder nok mærkeligt for de fleste, men det var det.

Faktisk har jeg set - og har billeder - af en anden råbuk nede ved sivene samme sted. Så det er ret bevissikkert, sammen med de skrabelejer, man kan støde på i O.V. Hansens Plantage. Der færdes med andre ord rådyr inden midt i byen - langt bag byskiltene her i Struer. Den anden aften stod jeg en 1/2 time og hørte noget større rumstere inde i et buskads.Jeg var ret sikker på, at det var et rådyr, og jeg var så heldig at have mit gode kamera med, men den kom aldrig på skudhold. men også der, ar tydelige nattelejer - eller rettere daglejer, for de sover mest i de lyse timer.

Jeg fik den på video i aften, men kun i et kort glimt. Jeg forsøger at lægge det på her neden for, men det er ikke sikkert, det lykkes, og man skal i hvert fald se godt efter.


Skvalderkål

Lige nu står skærmene efter skvalderkålens blomstring. De er ret flotte sådan i formen. Det er kun en måned siden, de blomstrede med deres hvide skærme, som det ses på billedet neden under - det er fra den 19.06.2016.

Frøskærme fra skvalderkål

For én måned siden; den 19.06.2016 Hvide blomsterskærme fra skvalderkål

Brombær

Over alt langs Kilen blomstrer brombærbuskene på det sidste, og der er allerede store grønne bær. Det er ret smart, at selv selv på samme gren, er blomster tidsforskudt o- og dermed kommer bærrenes modning også tidsforskudt. det er lidt upraktisk for os, der vil plukke, men ret smart for at få spreds frøene mest muligt. De bliver ikke alle plukket i ét hug, men ad flere gange og af forskellige til forskellige formål - det må være plantens strategi.

Blomster og mere eller mindre udviklede brombær. Der er udsigt til en stor høst i år.

Brombærblomster

Gedeblad - Kaprifolium

En anden blomst, der lige nu, midt i juli, dominerer langs Kilen og mange andre steder er den smukke velduftende Kaprifolium - eller på dansk gedeblad. Blomsten bestøves ved besøg af nogle natsværmere, der må have en lang snabel for at komme til bunds - ned til nektaren - i bunden af de dybetragter, som blomsten danner. Planten kan slynge sig om og op ad træer til en betydelighøjde, men kryber - om nødvendigt - også bare hen ad jorden.

Der kommer bær på planten - de er røde - men jeg tror ikke rigtig, at man skal spise dem. Jeg har fået at vide, at de er giftige, men omvendt står der ikke noget om det i min flora.

Kaprifolie - eller almindelig gedeblad


Kaprifolie lige knapt udsprunget

Et totalt "overblomstret" hegn med masser af kaprifolie-blomster