tirsdag den 5. juli 2016

Bugtet kløver og kællingetand

Bugtet kløver (Trifolium medium)
Ærteblomstfamilien er rigtig på færde i øjeblikket - knapt har gyvelen smidt sine tusindvis af blomster og er nu ved at sætte bælge og kaste frø, før dens mindre fætre som kløvere, musevikke og kællingetand blomstrer overalt ved Kilen.

Den første her oven for er bugtet kløver, der har en egen skøn farve. Bugtet er vist på grund af stænglen, der bugter sig. Bladene er nok tre, som ved de almindelige hvis- og rødkløver, men her ovale og små - og med nogle sære små albinopletter på. Det er godt foder, og den klarer selv lidt gødningsproduktion til sig selv den laver sin egen kvælstof, som gyvelen og de andre ærteblomster.


Kællingetand

Den gule fætter findes overalt. set tæt på, er den rigtig flot. Som blomster i en busk falder de lidt ud i et og ligner alle de andre gule blomster. Men den har faktisk rødlige toner. Kællingetand-navnet har den vist efter den knapt udsprungne blomsts form: Den ligner en gul, meget spids hugtand. Også kællingetand er en foderplante og gøder omkring sig ved at producere sit eget kvælstof  - og mere end til dens eget brug.

KællingetandMilesten og hunderoser

Det er blevet juli og højsommer. Fra nu af går det kun tilbage med mangfoldigheden og frodigheden, selvom de sidste blomster ikke er sprunget ud endnu. Vejret har de sidste dage ladet en del tilbage at ønske. Masser af byger og ikke så meget varme. Jeg træner til at løbe Run To The Beat den 03.09.2016, men også for at give alderen baghjul i al almindelighed. I fredags forsøgte jeg min gamle disciplin med at løbe Kilen Rundt - 14 kilometer. Det gik ganske godt, selvom der var lidt krap og kold modvind en del af vejen.

På turen kan man se 2 milesten af Ole Rømer-typen fra 1690'erne. Det er den gamle hovedvej, som stadig har disse klenodier stående. Den ene ved Kjærgaards Mølle med ét hul - en kvartmilesten, den anden knap 2 kilometer længere væk mod Resen Kirke. Den har 2 huller - en halvmilesten. Stenene er fine at have stående. Meget gammelt vejudstyr bliver desværre  udsat for disrespekt - det er lidt ærgerligt, når de blot står der og minder, om de forbindelser der var - og som er.

Halvmilesten ved Resen Kirke

En dansk mil var ca. 7,5 km. Ole Rømer (1644-1710) er en af vort lands fremmeste personer. Vejopmålingen for Chr. V var kun en lille ting af hans virke. Han var også professor i astronomi, opdagede "lysets tøven". Han var højesteretsdommer ("justitsråd"), og borgmester og politidirektør i København. Hertil kom bl.a. hans standardisering af de mange lokale mål og enheder i et sammenhængende for kongeriget.

Halvmilesten ved resen Kirke viser nogenlunde halvejsmærket på min løbetur, der gik overraskende godt. Nu ser jeg med fortrøstning frem til 10 km den 03.09.2016 til "Run To The Beat - Powered By Bang & Olufsen".

Hunderoser

Ved Kilen er der rigtig mange blomster lige nu, og ikke mindst græsserne står i fuldt flor. Det har en særdeles irriterende allergi kraftigt påmindet mig om de sidste par uger. Jeg sætter lidt billeder på af, hvordan det ser ud lige nu omkring den 01. juli. Ude på engen neden for de vestligste huse på Sarpsborgvej står en del små træer og buske. Lige nu er et af dem fyldt med røde blomster - hunderoser. Mægtig flotte blomster, men busken er fyldt med ugæstfri pigge. Nok se, men ikke røre!

Hunderose