fredag den 13. maj 2016

Det første efterår

Ager padderokke-vårskud med sporehus fotograferet ved Kilen 08.05.2016
Allerede her i foråret ses det første af efteråret. Anemonerne er bukket under i de varme dage, vi har haft den sidste uges tid. De første mælkebøtter har afblomstret og står med fnug. Den 08.05. tog jeg billedet oven for af ager padderokkens brun blege vårskud. Allerede nu ser de fleste ud til at være forsvundet. Ager padderokkens karakteristiske grønne sommerskud har overtaget.

Sommerskud fra Ager padderokken

Ager padderokken er en ur-gammel type plante - kun størrelsen har varieret gennem millioner af år, fra før dinosaurernes tid. Den er ikke til meget nytte. Men tørret skulle den tidligere være anvendt som pudseklud - der er ret meget kisel/kalk i den, så den sliber en smule. God til tin-tallerkener og lignede køkkentøj! Men den indeholder også et giftigt enzym, så man skal undgå den i foder til heste og kvæg. Enzymet, thiaminase, nedbryder vitamin B1 og vil kunne medføre vitaminmangel. At man kan få tørret økologisk padderokke til the kan så undre. Det skulle virke godt for huden, hvis man kommer padderokke i badekarret.

Planten er ikke blot ur-gammel, men den har også en urkraft, så den kan skyde op gennem tykt asfalt. Den gør stor skade på den måde. Planten har meter-lange og -dybe rødder og den breder sig uhæmmet - som ukrudt! Apropos ukrudt og det første efterår, så er begge dele på det følgende billede:

Visnende vorterod  (midt i billedet) lukker ned for i år - på begge sider er der invasiv Bjørneklo i voldsom vækst

Den almindelige Vorterod blomstrede på sit højeste for 14 dage siden. Men nu er sæsonen ved at gå på hæld. Den ses nu uden blomster og med gul-blege blade. Snart er den helt visnet væk for i år, for at dukke frem i marts næste år.

Som det ses ovenfor overtages pladsen desværre af en led fætter - den store bjørnklo. Den er blevet bekæmpet her ved Kilen, men ser nu alligevel ud til at få en stor sæson her i år. Jeg håber, Kommunen vil skride ind her. Borgere har pligt til at bekæmpe bjørnekloen på egen grund.

Mon Kommunen klarer det, eller skal man overveje selvtægt?! Det vil i hvert fald her være meget rimeligt. Bjørneklo er farlig - specielt så tæt på Kilstien, hvor hunde, børn og ja, alle nemt kan komme til at røre dem. Det giver frygtelige brandsår på huden. Til evt. selvtægtsmænd: Husk kraftige handsker og lange ærmer i en tyk jakke - kommer der hudkontakt, vil huden ikke kunne tåle det mindste sol. Det giver blister og brandsår og er meget smertefuldt og langvarigt!

En hyggeligere blomst er guldnælden. Den findes flere steder ved Kilen, bl.a. ved foden af stien gennem O. V. Hansens Plantage. Billedet yder ikke de smukke blomster retfærdighed - gå selv forbi og tag et nærmere kig på blomsterne. De er lidt orkidé-agtige. Prøv lige at plukke et blad af og duft til det - lidt skrapt! Lamiastrum galeobdolon hedder planten, og jeg har læst mig til, at det sidste led skulle være græsk og betyde væselstank.

Planten er muligvis sluppet ud fra en have, i hvert fald tror jeg ikke, den er en del af den naturlige flora her. Den bruges meget i haver og parker som bunddække, og er nok undsluppet, men jeg ved det ikke - er den invasiv, som bjørnekloen?

Guldnælde ved stien op gennem O.V. Hansens plantage

Under "låget" på guldnældens blomst sidder støvdragere for at falde insekter i ryggen


søndag den 8. maj 2016

Mælkebøttetid

Blomsternes gadedreng
Endelig er varmen kommet til disse breddegrader! Kristi Himmelfarts-ferien er gået med stadig bedre vejr, og det har fået mælkebøtterne til at rykke for alvor. Bragende sol og gule mælkebøtter i titusindvis; det er da forår! Læg lige mærke til, at de kommer meget pludseligt hvert år. Lidt sent i år - hvor jeg noterede 08.05.2016 som M-dag.

De tidligere boldbaner vrimler efter et par dages sol og varme med mælkebøtter i tusindvis her den 08.05.2016

Et andet indtryk af forår har jeg fra min studietid i Aarhus for 30 år siden: Duften af Ramsløg i Risskov! Det kunne være så voldsomt, at man næsten kunne skære i luften, og pludselig få for meget, så man helt svimmel og ør måtte flygte ud af den solflimrende og bagende varme, sådan er det indtegnet i min erindring. Helt så voldsomme dufte har vi ikke ved Kilen; da der her er meget færre ramsløg end i Risskov. Men lidt har da også ret:

Ramsløg i blomst
Hvis man vil lave mad med ramsløg som krydderi/tilsætning, skal man lige sikre sig,at det virkelig er ramsløg (knæk et blad: Det skal lugte kraftigt af løg og bladene skal være lidt matte af udseende). Bladene ligner nemlig i øvrigt den giftige liljekonval. Plukker man i blomstringen, er der dog ikke så meget at tage fejl af.

Ramsløgenes blade er gode som krydderi i mad - det smager ramt; som løg
I den lille havn i Sivskoven er der nu daglang aktivitet, måske ikke så meget med at fiske eller bøde garn som med at hygge med kollegerne om en flaskefuld øl.

Aktivitet i Sivskovens små fiskehytter
Gæslingerne på den imponerende pil ved Kilstien er for længst tømt for pollen og falde af, men nu er bladene på spring:

Mit favorit piletræ - nyudsprunget

Vildæble i blomst ved Kilen

Ager-padderokkens noget specielle "blomst" - kaldes sporehus og det sidder på et vårskud - sommerskuddene er de grønne