tirsdag den 5. juli 2016

Milesten og hunderoser

Det er blevet juli og højsommer. Fra nu af går det kun tilbage med mangfoldigheden og frodigheden, selvom de sidste blomster ikke er sprunget ud endnu. Vejret har de sidste dage ladet en del tilbage at ønske. Masser af byger og ikke så meget varme. Jeg træner til at løbe Run To The Beat den 03.09.2016, men også for at give alderen baghjul i al almindelighed. I fredags forsøgte jeg min gamle disciplin med at løbe Kilen Rundt - 14 kilometer. Det gik ganske godt, selvom der var lidt krap og kold modvind en del af vejen.

På turen kan man se 2 milesten af Ole Rømer-typen fra 1690'erne. Det er den gamle hovedvej, som stadig har disse klenodier stående. Den ene ved Kjærgaards Mølle med ét hul - en kvartmilesten, den anden knap 2 kilometer længere væk mod Resen Kirke. Den har 2 huller - en halvmilesten. Stenene er fine at have stående. Meget gammelt vejudstyr bliver desværre  udsat for disrespekt - det er lidt ærgerligt, når de blot står der og minder, om de forbindelser der var - og som er.

Halvmilesten ved Resen Kirke

En dansk mil var ca. 7,5 km. Ole Rømer (1644-1710) er en af vort lands fremmeste personer. Vejopmålingen for Chr. V var kun en lille ting af hans virke. Han var også professor i astronomi, opdagede "lysets tøven". Han var højesteretsdommer ("justitsråd"), og borgmester og politidirektør i København. Hertil kom bl.a. hans standardisering af de mange lokale mål og enheder i et sammenhængende for kongeriget.

Halvmilesten ved resen Kirke viser nogenlunde halvejsmærket på min løbetur, der gik overraskende godt. Nu ser jeg med fortrøstning frem til 10 km den 03.09.2016 til "Run To The Beat - Powered By Bang & Olufsen".

Hunderoser

Ved Kilen er der rigtig mange blomster lige nu, og ikke mindst græsserne står i fuldt flor. Det har en særdeles irriterende allergi kraftigt påmindet mig om de sidste par uger. Jeg sætter lidt billeder på af, hvordan det ser ud lige nu omkring den 01. juli. Ude på engen neden for de vestligste huse på Sarpsborgvej står en del små træer og buske. Lige nu er et af dem fyldt med røde blomster - hunderoser. Mægtig flotte blomster, men busken er fyldt med ugæstfri pigge. Nok se, men ikke røre!

HunderoseIngen kommentarer:

Send en kommentar