søndag den 31. juli 2016

Lyng (hedelyng)
En smuk nyhed her den 31. juli 2016 er; at hedelyngen ude ved 'Kilens Knæk' - området vest for Kilstien, hvor den "svinger" mod syd - er gået i blomst. Jeg holder specielt meget af den smukke violette blomstring i de stedsegrønne småbuske. I år er der ikke mider  og lyngen vil i den næste tid stå i fuldt flor. Det var iøvrigt en rigtig flot aften med imponerende skyformationer.


H.C. Andersen var af den opfattelse, at hedens flotte blomsterflor, ville forsvinde ved opdyrkning. Han fik næsten ret, men heldigvis kun næsten:
 "Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe, blomster myldre milevidt."
Det er i tredje vers fra Jylland Mellem Tvende Have fra 1859, hvor han også i fjerde vers forudså at britten ville komme flyvende på en dampdrage. Tja, lidt profetiske evner havde han da. Digtet blev i øvrigt skrevet under et ophold på Nørre Vosborg.

Den Hamlet, der omtales er ikke ham fra Kronborg - Shakespeares Hamlet - men ham fra Rammedige-skrønen. Englænderne invaderede, og Rammedige blev opkastet over en nat og efter lidt fremgang, blev de jaget tilbage, med mange tab på bl.a. Anglands Hede og danskerne med begravelser i de mange gravhøje ved Rammedige - deriblandt Hamlet, som HCA altså udødeliggjorde


Ingen kommentarer:

Send en kommentar