mandag den 23. maj 2016

Orkidé-tid

Orkidéer i blomst 

Gøgeurt

I den "hemmelige" eng ved Kilen står nu snesevis af orkidéer i fuldt flor mellem padderokker, siv og ranunkler. De blomstrer ca. 14 dage senere i år end tidligere år - måske fordi april var så relativt kold. Jeg har været lidt bekymret for deres trivsel, da engen efter mine begreber er ved at gro til.

Heldigvis er bekymringerne uden grund i år, ser det ud til. Kommunens folk har også været så flinke at skære begyndelse pil og andre trævækster ned. Om det er en organiseret form for naturpleje, ved jeg ikke, men håber det. Der skal gøres en indsats, hvis orkidéengen skal kunne holde. Jeg tror i grunden, at orkidéerne ville have bedst af, at der gik kvæg evt. får og græssede, når vi er uden for orkidéernes sæson - men det er jo ikke rigtig til at administrere. Det næstbedste vil være at skære bevoksningen ned om til efteråret.

Maj-gøgeurt er der flest af, men der er også enkelte plettet gøgeurt (med lidt lysere blomster)

Orkidéer - på græsk orchis - betyder egentlig testikler. Navnet fik blomsten ud fra rodens lighed med...testikler. Derfor tror - eller rettere troede man, at planten kunne bruges som afrodisiakum. Men husk nu; planten er totalfredet! Orkidéerne findes også andre steder ved Kilen. Inden i Vasens Bæk og langs den sydlige bred i Overkilen (den "sidste øst-vest-gående del inde mod Kjærgaards Mølle er der flere kolonier.


Nærbillede af en maj-gøgeurt fra i fjor

Ingen kommentarer:

Send en kommentar