onsdag den 18. maj 2016

Dansemyg

Dansemyggesøjle starter i træerne lidt til venstre for midte og slutter ved billedkante for oven til højre for midten

Min aftentur ad Kilstien ved boldbanerne blev forstyrret af millioner af dansemyg. På billedet kan man ane en søjle af dansemyg lidt til højre for telemasten og skråt op til billedkanten lidt til højre for midten af billedet. Jeg vil tro, at den højt summende søjle har været 10 m høj, måske mere. (Jeg beklager billedkvaliteten, men linsen på min mobil duggede efter 8 km løbetur).

Det var ikke den eneste, der var snesevis af sådanne søjler - millioner og milliarder af dansemyg. Man skal passe på, ikke at få én galt i halsen, når man løber forbi.  Meget irriterende og generende. En aften, man har glemt at lukke vinduet, kan der pludselig være snesevis af myg oppe under loftet. Det kan alle her ved Kilen vist snakke med om.

Antallet af dansemyg varierer år for år. Førhen var plagen stor, men så ændrede man slusepraksis ved Kilkanalen og lod portene stå åbne, så der kom mere saltvand ind i Kilen. Det skulle få myggelarverne til at trives mindre godt. Mens jeg har boet her - de sidste 25 år - har der ikke været de store problemer, men i år ser ud til at kunne blive slemt. Måske den milde vinte?

Sluseportene i Kilkanalen i april - der lukkes vand ud fra Kilen


Dansemyggen stikker ikke, og spiser ikke, men danser til den dør efter få dage. De klækkes pludselig og i millionvis og starter, som sagt, straks en voldsom parringsdans for så at lægge æg i Kilen, må man antage - brakvand er velegnet - og her bliver æg til larver, der bliver store og fede for at forpuppe sig og blive til - dansemyg næste forår.

2016 tegner til at blive et voldsomt dansemygge-år. Desværre; for de er en temmelig stor plage for os beboere ved Kilen, på "Guldkysten" som nogen kalder parcelhusområdet med venskabsbynavnene Forssavej, Sõdertäljevej og Sarpsborgvej, og den nytilkomne Sarpsborgparken.

Man aner søjler af dansemyg over træerne ved boldbanerne - samt et par fritflyvende myg tættere på

Ingen kommentarer:

Send en kommentar