søndag den 24. april 2016

Anemoner og vorterod

Kilkanalen set fra vest
Søndag med en frisk NNV vind med sne fra morgenen og kun en 5-7 grader. Det var en kold fornøjelse at patruljere langs Kilen i dag. Solen gjorde dog sin indflydelse gældende - på den ene side, mens den såkaldte chill-faktor på nordsiden føltes nok så betydningsfuld.

De mange klynger hvide anemoner langs Kilen holdt hovederne højt i Solens retning. Det er lidt påfaldende, at anemonen ellers er en skovblomst på bunden af løvskove, så findes den langs Kilen i det åbne landskab i hele blomsterpuder. Det siges, at det er fordi, at her en gang var løvskov. Det må være en del år siden, for her har været landbrugsjord i mere end 100 år.

Hvid anemone
Anemonen lukker blomsten ved solnedgang, og hænger med hovedet til næste dag. Rødderne er godt vinterfoder for rådyr, der på en måde kan tåle mosten, for planten er nemlig giftig. Hvis en hest æder planten skal den straks til dyrlæge. Den må derfor nok også være giftig for mennesker; den indeholder giften anemonin.

Giften findes også i dens gule fætter fra samme ranunkelfamilie: Vorteroden:

Almindelig vorterod
Vorteroden har nogle særlige rødder, der er dråbe- eller kølleformede, deraf navnet: De ligner en stor, hængende vorte. Den er en meget tidlig forårsblomst, og den holder også hovedet i Solens retning - som anemonen. Den forsvinder imidlertid som dug for Solen i løbet af maj og ses ikke før næste forår.

Vorterod. Derfor navnet! Og et hjerteformet blad.

Bladene er ret tykke og blanke, og de er hjerteformede. Nogle mener lever-formede. Den gamle naturmedicin-teori om guddommelige tegn i naturen til at vise den af Skaberen påtænkte anvendelse må så betyde for vorteroden, at den skulle være god mod hjerte- og leverlidelser; men den er altså også giftig, så lad hellere være! Det siges, at den skulle være god mod hæmorider (måske også noget med plantens udseende!) i en blanding med vejbred!. Jeg har ikke testet produktet effektivitet i de beskrevne henseender, og jeg fraskriver evt. ansvar både for ind- og udvortes brug!).

Både anemoner og vorterod blomstrer på fuld kraft langs Kilen, og har gjort det længe. Jeg tjekkede lige om gøgeurterne er på vej, men der var ikke noget at se endnu - det er jo også maj-gøgeurter, vi har her ved Kilen, men på den anden side er vi dog sidst i april.

Jeg kiggede også på disse imponerende bladknopper på et glatbarket træ med lange, oprette grene. Er det en løn - eller en ahorn? Jeg tror, det er en ahorn, men så længe bladene ikke ses, er jeg ikke sikker.

Bladknopper på spring - er det en løn eller er det ahorn(?)

Ellers var der det blåeste vand på Kilen og rigtige bølger fra nord. For første gang længe, efter al regnen den sidste tid, var der strøm ind ad Kilkanalen. En kold, men flot dag med varme solstråler og en masse forårstegn at spotte. Her er lidt billeder fra min tur omkring Kilkanalen:

Båd ved Kilens bred - tæt på Kilkanalen

Kilkanalen mellem A11 og Thybanen/Fjordvejen

Kilkanalen med tørrepladsen for fritidsfiskerne

Ruser til tørre ved Kilen
Ingen kommentarer:

Send en kommentar